måndag, juni 1

Den undre världens egen bankir

Han kallas den undre världens bankir.
I dag åtalades 45-årige Torgny Jönsson än en gång för ekonomisk brottslighet.
Åtalet bygger till stor del på hemlig telefonavlyssning som ger en unik inblick i mc-gängens och restaurangmaffians affärer.

SVENSKA KÄNDISAR LOCKADES ATT INVESTERA

* Torgny Jönsson, 45, flerfaldigt dömd bedragare, har suttit häktad sedan i oktober 2008. Senast dömdes han 2003 för bedrägerier liknande dem han misstänks för nu.
* Bland de som investerade då fanns programledaren och musikern Lasse Kronér. Flera av de som såg ut att ha blivit svindlade fick så småningom tillbaka sina pengar. De ville då inte ha misstankarna prövade i hovrätten. Straffet stannade vid tingsrättens dom på 18 månader.
* Efter avtjänat straff opererade Torgny mycket från Schweiz och London.
* Torgny började sin karriär som ”affärsman” när han som elevkårsordförande organiserade många populära skoldanser i Sydskåne.
* Äldre affärsmän såg potentialen hos den unge mannen som snabbt omsatte stora belopp och investerade i allt fler affärsrörelser. Inte alltid med lyckat resultat.
* Han har nu mer än 50 konkurser bakom sig. Bland de svindlade fanns Tomelilla Sparbank. Den affären kostade Torgny Jönsson fängelse i tre och ett halvt år.
* Genom åren kom Torgny i lag med många i tungt kriminella kretsar i Sverige, han har blivit hotad av några och skyddats av andra. Nu skyddas han av polisen på nästan samma sätt som ett kronvittne skulle skyddas i USA.
http://www.kvp.se/nyheter/1.1589771/den-undre-varldens-egen-bankir


Minst 14 olika miljonärer har lurats att satsa pengar i påhittade affärsprojekt. Totalt har männen bakom bedrägeriet lurat till sig 117 miljoner kronor, enligt ett färskt åtal.

I stämningsansökan nämns 21 olika företag eller personer vid namn bland de lurade. Dessa representerar i vart fall 14 olika privatpersoner. Dessa har var och en förlorat melllan 1 och 27 miljoner kronor. En av dem är numer försatt i personlig konkurs.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article587307.ece

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar