fredag, juni 12

Den norskfödde storsvindlaren Stein Bagger har dömts till sju års fängelse och näringsförbud av rätten i Lyngby norr om Köpenhamn.


Bagger har erkänt bedrägerier för över en halv miljard kronor. Han hade med hjälp av bl.a. förfalskade leasingkontrakt lurat en rad personer och företag med egna företaget IT Factory som front.

Bagger hävdar att en svensk kompanjon deltagit i storsvindeln. Svensken greps i Norrköping i april och beslut om att överlämna honom till Danmark togs av tingsrätten i slutet av maj.

Banker lurade
Den svenska banken SEB finns bland de lurade. SEB sägs ha förlorat runt 70 miljoner svenska kronor. Danske Bank riskerar att förlora 350 miljoner kronor.

När bubblan sprack i början av december flydde Bagger till USA men överlämnade sig senare till polisen. Den 16 december återfördes han till Danmark där han omgående häktades. Under flykten ska han ha fått hjälp av svensken med bland annat pengar.

Under veckans tre dagar långa rättegång i Lyngby krävde åklagaren tolv års fängelse för Bagger. Det kom på fredagskvällen inget besked om huruvida domen ska överklagas.

http://nyhederne.tv2.dk/krimi/article.php/id-22991846.html

Baggers miljoner försvunna för gott
DANMARK. Ända sedan Stein Baggers vilda flykt i december förra året har polisens bedrägerirotel letat efter de cirka 220 miljoner danska kronor som Bagger tros ha plockat på sig. Nu ger polisen upp jakten på de försvunna miljonerna.

Totalt har IT-factory tömts på runt en miljard danska kronor. Men cirka 800 miljoner har Stein Bagger och hans förmodade kumpan, svensken Mikael Ljungman, stoppat tillbaka igen för att hålla skenet uppe och svindeln i rullning.

Under våren har polisen konfiskerat en rad lyxartiklar från Stein Bagger och hans hustru. Det handlar om sådant som smycken, dyra klockor och en 24 meter lång lustjakt värd runt 17 miljoner danska kronor. Men det är småpotatis i sammanhanget, menar Per Justesen på bedrägeriroteln.

-- Det är långt upp till de 220 miljonerna. Det är små chanser att de här pengarna dyker upp, säger han till Berlingske Business.

Själv har Bagger under rättegången bedyrat att han bara tjänat 43 miljoner danska kronor på bedrägerierna. Resten ska Mikael Ljungman ha plockat åt sig.

-- Bagger har inte en krona i dag. Polisen har tagit allt ifrån honom, säger Baggers försvarare Lars Kjeldsen till Berlingske Business.

Domen mot Stein Bagger väntas komma redan i kväll. Medan åklagaren yrkar på fängelsestraff på tolv år, samma som för mord, trycker försvaret på för maximalt sex års fängelse. (NFÖ)

Läs mer:
- Rättegången mot Stein Bagger drar igång (090610)
- Bagger-rättegång utan Jensby (090602)
- Baggers ledningsgrupp visste inget (090406)
- Jakten på Baggers försvunna diamant (090326)
- Danska banker fick Baggervarning redan 2003 (090210)
- Bagger: Jag blev hotad till livet (081212)
- Många frågor väntar gripne IT-direktören (081208)
- Historisk svindel växer sig ännu större (081203)
http://www.nfo.nu/b95000c/base/4bea2776

Bagger skyller på svensk kumpan

Svensken påstås ha inkasserat över 27 miljoner danska kronor från fakturor på omkring 285 miljoner danska kronor. Sammanlagt sägs bedrägerierna har varit värda omkring en miljard svenska kronor.
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%26ArticleId%3D2009%255c06%255c12%255c341432

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar