söndag, maj 17

Politiskt stöd för förbud mot Hells Angels

Gängkrigen tär på den danska moralen. Från att tidigare ha varit bara Hells Angels och Bandidos har nu landet fått allt fler kriminella gäng som härjar i främst Köpenhamn.

Dansk Folkepartis idé att totalförbjuda Hells Angels möter gehör från allt fler politiska läger. Nu lovar justitieminister Brian Mikkelsen (Konservative) att genomföra förslaget, så länge det är lagligt.

- Jag kommer att kalla rikspolischefen och riksadvokaten till ett möte. Tycker de att det är en bra idé med ett totalförbud, så genomför jag det. Allt man kan göra för att få ett slut på gängbråken är jag med på, säger Brian Mikkelsen till Dagbladet Information.
Sedan tidigare har Venstre och Socialdemokraterne ställt sig försiktigt positiva till ett förbud. Fortfarande är det dock oklart vilka lagliga möjligheter politikerna har att upplösa Hells Angels.

Grundlagen ger möjlighet att trumfa föreningsfriheten och upplösa föreningar som använder våld i sin verksamhet. Men då frågan om förbud väcktes under uppgörelsen mellan Hells Angels och Bandidios på 1990-talet förkastades idén av dåvarande riksadvokat Henning Fode. Efter ett års utredning kom han fram till att våldsparagrafen dels bara var tillämplig på politiska föreningar, dels att det är omöjligt att bevisa att det är motorcykelklubbarna själva som verkar genom våld, och inte bara deras enskilda medlemmar.

Att bara upplösa Hells Angels kommer inte heller att få bukt med alla problem, menar Socialdemokraternes talesperson i rättsfrågor Karen Hækkerup.

- Knuttarna kommer att träffas i vilket fall – och de blir ju inte mindre kriminella av ett förbud, säger hon till Dagbladet Information.

http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/220507-bannlysning-av-hells-angels

1 kommentar:

 1. någonstans mellan 1985 -95 träffade jag ju på
  numera x presidenten thomas möller från HA,på en svartklubb i malmö.
  han var då påväg att gifta sej med polisens dotter.
  hans komentar var att det var bättre för HA.
  han tyckte nog att jag var för ful för att
  köra motorcykel. nu sitter snart hela gänget i
  fängelse, jag e förtvivlad.

  //med vänliga
  marie i lund

  SvaraRadera