onsdag, maj 20

MC-gängen inte längre farligast

Gängkriminaliteten i Sverige breder ut sig, även i Storstockholm. En analys av information om kriminalitet visar att det finns ett 20-tal brottsaktiva grupper. Och Stockholmspolisens lista visar mc-gängen inte är farligast.

De kriminella gängen i Storstockholm har de senaste åren blivit allt fler och spänner över en multikriminell provkarta där rån av banker och värdetransporter, utpressning, narkotika- och vapenhandel, stölder, med mera ingår.

En pågående kartläggning inom Länskriminalen i Stockholm om vilka kriminella konstellationer i länet som har den högsta kapaciteten när det gäller våld, vapen, narkotika och systemhot visar en delvis ny bild jämfört med tidigare.

17 kriminella gängkonstellationer, mer eller mindre organiserade, identifierades i en första analys. Därefter har ett tiotal andra kunnat beskrivas och rapporter om att flera är på väg in på den kriminella arenan strömmar in.

Mc-gängen, som polisen tidigare pekat ut som samhället fiende nummer ett, intar inte längre första platsen när polisen mäter de kriminella gängens farlighet genom att sammanväga och vikta uppgifter ur de egna registren.

I stället intas tätplatserna i brottsligan av ett par andra framträdande gäng.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2924103.svd

Inom polisen har det i flera år funnits en intern kritik mot fokuseringen på mc-gängen, att de ägnats för stor uppmärksamhet. Därigenom har mera osynliga strukturer kunnat växa sig starka och agera ostörda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar