söndag, oktober 26

Föräldrars oro pressar unga brottsoffer

Föräldrars oro och rädsla gör att unga brottsoffer inte står fast vid sina berättelser. Det visar en enkät som P1-programmet Kaliber gjort bland poliser som arbetar med ungdomsbrottslighet.

– Det är jättemånga föräldrar som säger ”det här ska inte mitt barn vara med om, punkt slut”. Och det är klart att det inte är lätt att argumentera mot det, säger Even Magnusson polis i Göteborg.

Rädslan hos föräldrar är ett nästan lika stort problem som rädslan hos de unga brottsoffren själva, visar svaren från poliserna. Av 70 poliser svarar 58 att de det senaste året varit med om hur unga brottsoffer på grund av föräldrarnas oro inte stått fast vid sina berättelser om brott.

Och för att en anmälan verkligen ska gå vidare till åtal, behövs föräldrar som inte ger vika. Åsa Mårtensson i Malmö har en dotter som utsattes för misshandel och hot när hon var fjorton. De anmälde händelsen till polisen.

– Jag tycker att det är en självklarhet som förälder att visa sina barn att det är så här man gör. Jag visste att de hade gjort så här mot flera andra och ingen hade vågat polisanmäla dem. Jag kände någonstans att de kommer att fatta att de har gjort fel, säger hon.

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1419357&BroadcastDate=&IsBlock=0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar