torsdag, september 18

Full vårdare på rättspsyk misstänks för Hells Angels-sympatier efter ett våldsamt fyllegräl med polisen


Inte helt nytt men galet i alla fall, eller hur :)

En har nyligen dömts för misshandel, en misstänks för Hells Angels-sympatier efter ett våldsamt fyllegräl med polisen, och en tredje har skämt ut sig på krogen med rasistiska och homofoba uttalanden. Alla tre jobbar på rättspsyk med farliga och vårdkrävande brottslingar.

En av dem hade ett klistermärke som antyder sympatier för Hells Angels.
– Ett klistermärke bevisar ingenting. Men om en person är medlem i en stödorganisation till Hells Angels så är den personen inte lämplig att arbeta här.

– Det är olämpligt att de jobbar här, med tanke på vilka patienter vi vårdar, säger en av flera upprörda kollegor.
En 51-årig vårdare på rättspsyk dömdes nyligen till samhällstjänst för misshandel. Enligt domen slog han i november 2006 ner en jobbarkompis efter ett restaurangbesök, och följde upp med flera slag mot den liggande medvetslöse mannen.
Vårdaren hävdar att kompisen kallat hans sambo för "hora", men tingsrätten fann inte detta klarlagt.

Natten mot lördagen 2 mars fick en polispatrull syn på ett begynnande slagsmål mellan två berusade män utanför Stadshuset. Den pådrivande var en 26-årig man som vikarierar på rättspsyk och jobbar extra som ordningsvakt. Poliserna tvingades lägga ner honom på marken och boja honom. Han var arrogant och ful i mun mot poliserna och arrestvakten.

Poliserna noterade att 26-åringen hade ett klistermärke på sin MP3-spelare som uttryckte sympatier för en supporterklubb till Hells Angels MC.
Polisen har tagit ifrån honom vaktbrickan och ifrågasätter hans laglydnad och lämplighet. Mannen har överklagat beslutet till länsrätten.

"Mitt agerande denna kväll var skamligt och omdömeslöst", skriver 26-åringen i sitt överklagande, men hävdar att han i själva verket försökte avstyra ett slagsmål.
En 38-årig vårdare på rättspsyk har också extraknäckt som ordningsvakt . Vid fyra tillfällen har han skämt ut sig rejält som kroggäst.

Sista gångerna var i mars då han bråkade med vakter på två krogar. På en krog blev han utslängd och bojad efter storgräl med krögaren.
På ett annat ställe försökte han jaga bort andra gäster från spelbordet och kallade dem "arabjävlar". Stället var överhuvudtaget fullt av just "arabjävlar och bögjävlar", gormade 38-åringen medan han fördes ut.

".. vi ordningsvakter skäms över hans beteende och anser att han ej är lämplig som ordningsvakt", slutar rapporten från en av vakterna som ingrep mot 38-åringen.
Polisen har återtagit 38-åringens vaktbricka, men även han har överklagat beslutet till länsrätten.

Vårdarna som sov på nattskiftet fick sparken från rättspsyk.
51-åringen som slog sin jobbarkompis medvetslös fick medvetandegörande samtal med sina chefer.
Och de två andra vårdarnas våldsamma fylleribravader var helt okända för chefsöverläkare Erik Söderberg.


Trots att 51-åringen dömts för misshandel får han inga arbetsrättsliga problem på rättspsyk.
– Ett enstaka brott som inte är så väldigt allvarligt kan inte tas som intäkt för att skilja en anställd från arbetet, säger chefsöverläkare Erik Söderberg.

I det här fallet slog han en person medvetslös.
– Det är mycket allvarligt i och för sig, men påföljden blev samhällstjänst. Och utifrån hur domstolen bedömde allvarlighetsgraden var vår bedömning att det var rimligt att han kunde arbeta kvar.

Tingsrätten angav att straffvärdet för brottet var två månaders fängelse. Erik Söderberg medger att ledningen fattat sitt beslut gällande vårdaren utan att läsa igenom domskälen och tingsrättens resonemang när påföljden prutades till 75 timmars samhällstjänst. Erik Söderberg säger att ledningen på rättspsyk har bestämt att gränsen för när en anställning ska ifrågasättas går vid grov misshandel.

Söderberg har inte blivit informerad om att polisen nu ifrågasätter två andra vårdares lämplighet som ordningsvakter, efter fyllebravader och krogbråk.

En av vårdarna har använt ord som "arabjävel och "bögjävel" i ett bråk på krogen. Hur ser du på det?

– Är det sant som du säger så tar jag totalt och skarpt avstånd från ett sådant beteende. Personer som kan bete sig och uppträda på det sättet måste man starkt ifrågasätta huruvida de är lämpliga att arbeta här.

En av dem hade ett klistermärke som antyder sympatier för Hells Angels.
– Ett klistermärke bevisar ingenting. Men om en person är medlem i en stödorganisation till Hells Angels så är den personen inte lämplig att arbeta här.

Varför är det viktigt att de som jobbar på rättspsyk är laglydiga?
– Vi arbetar med personer som är psykiskt sjuka och har begått allvarliga brott. Förutom de mediciner och terapier som vi behandlar våra patienter med så är relationen mellan patient och vårdare det väsentligaste innehållet i vården. Där ska personalen vara ett föredöme för patienterna, som de kan respektera och se upp till. Då får inte vår personal ha ett moraliskt etiskt klandervärt beteende, vare sig på arbetet eller på fritiden.

Tycker du att de tre anställda vi pratat om lever upp till de kraven?
– De två sista vill jag inte uttala mig om innan jag informerat mig mer. Men den förste, som redan är dömd, har fått ett antal medvetandegörande samtal. Efter det känner jag en trygghet i att detta inte kommer att upprepas.

Häromåret fick flera vårdare sparken för att de sovit på nattskiftet. Är det inte ett allvarligare brott att slå en person medvetslös?
– Jo, som brott betraktat. Men då rörde det sig om något som hände i tjänsten. Det blev ett riskmoment som kunde ha lett till väldigt allvarliga konsekvenser för många.
http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=730494

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar