lördag, oktober 18

Bandidos har lagt mindre intresse vid MC-innehav och hudfärg. Sedan finns det gäng som OG & Astir som huvudsakligen vänder sig till invandrarungdomar

När polisen lovar ett Östergötland fritt från kriminella mc-gäng på 15 månader, tar myndigheten en stor risk. Vad händer om man misslyckas?

För närvarande är situationen visserligen relativt hoppfull. Före detta Top Side Mc i Åby är visserligen prospects till Hells Angels numera. Man kan säga att klubben uppnått ställning som provmedlem. Men klubben är också trängd och riskerar dessutom att vräkas från sina lokaler. Till detta kan läggas att utmanaren Outlaws inte längre har representation i Östergötland.

Samarbetet mellan Polisen i Östergötland, länets kommuner och flera myndigheter börjar bära frukt. Måhända fungerade det blodiga bombattentatet i Åtvidaberg som väckarklocka. Risken för ett mc-krig i Östergötland, med skottlossning och oskyldiga medborgare som (ibland bokstavligen) kan hamna i skottlinjen, gjorde att alla började dra åt samma håll.

Faran med en fast tidsgräns är förstås ändå att det kan gå prestige i frågan. Det kan förnya HA:s intresse av att stödja Åby-sektionen, ja rentav skynda på ett fullvärdigt klubbmedlemskap.

Samtidigt kan det vara klokt av polisen att sätta upp en tidsgräns, som ungefärligen motsvarar den tidsutdräkt som nuvarande prospects i Åby kan förväntas få vänta till fullvärdigt medlemskap.

Det är nu, innan HA hunnit etablera sig fullt ut, som det finns förutsättningar att trycka tillbaka de kriminella mc-gängen.

Erfarenheter från bland annat Danmark påvisar att det går. Genom att punktmarkera klubbarna blir medlemmarnas vardag i längden outhärdlig. Dessutom kan andra myndigheter än polisen göra mycket för att krångla till mc-gängens tillvaro.

Det finns också tecken som tyder på att HA är på väg att nå sin maximala utbredning i Sverige. Organisationens expansionsmöjligheter begränsas inte bara av myndigheternas åtgärder, utan också av de "naturliga" tillväxtmöjligheterna.

Det räcker inte bara med motorcykelkörkort och ett brinnande intresse för Harley Davidson, utan också ett skandinaviskt utseende.

Invandrare gör sig inte besvär.

Bandidos har lagt mindre intresse vid motorcykelinnehav och hudfärg. Sedan finns det kriminella gäng som Original Gangsters och Astir som huvudsakligen (men inte av princip) vänder sig till invandrarungdomar.

Kan HA:s etablering i Norrköping och Östergötland stoppas är mycket vunnet. Samtidigt bör vi vara beredda på det maktvakuum som kan uppstå efter en sådan, i sig lycklig utveckling. Klockan tickar för Hells Angels, men det finns anledning att hålla ögonen på fler i Norrköping.
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4283931

1 kommentar:

  1. Enligt polisen kommer Outlaws att kräva någon form av vedergällning för sprängdådet.

    - Tittar man vad som har hänt historiskt sett i såna här fall så har man gett sig på medlemmarnas familjer eller så har man eldat upp klubblokalen.

    En annan lösning är man har satt sig ner vid förhandlingsbordet, det har också hänt.


    http://norrkoping.expressen.se/nyheter/1.854422/topside-blir-hells-angels

    SvaraRadera