måndag, augusti 25

UNT säger sig veta en massa: En mc-klubb i Uppsala har blivit provmedlem till Hells Angels. Det uppger en källa på Rikskrim.

ENLIGT UNT'S KÄLLA PÅ RIKSKRIM

Kriminella mc-gäng i Uppsala
En mc-klubb i Uppsala har blivit provmedlem till Hells Angels.
Det uppger en källa på Rikskrim.
Uppsalapolisen håller nu på att bilda en aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet.

Lyssna: http://www2.unt.se/readSpeakerPopUp/1,4728,,00.html?customerid=249&url=http://www2.unt.se/readSpeakerSayit/1,,791146,00.html&avid=791146

I flera år har det förekommit rykten om att mc-klubben Gjutjärn, som tidigare haft lokal vid Studenternas Idrottsplats i Uppsala, har nära kopplingar till det kriminella mc-gänget Hells Angels.
En person som arbetar med underrättelsetjänst vid Rikskriminalpolisen säger att Gjutjärn MC sedan tidigare i år har beteckningen Hells Angels MC Hang Around Chapter, Uppsala.
- Det innebär att man blivit en provmedlemsklubb. Normalt tar det ungefär tre år innan en sådan klubb blir fullvärdig medlem i Hells Angels, uppger polismannen.

Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström säger att det pågår "en viss etablering av olika kriminella mc-gäng i länet".
I övrigt är han ytterst förtegen och vill inte kommentera vilka gäng han syftar på.
- Mc-gängen vill att polisen ska namnge och prata om dem men det gör vi inte. Även framöver kommer vi att vara mycket restriktiva med information, uppger Christer Nordström.
Enligt lokala medier rör det sig om bland annat Bandidos. Det avfärdar UNT:s källa på Rikskrim som mindre sannolikt.
Uppsalapolisen håller på att rekrytera personal till en grupp som ska motarbeta grov organiserad brottslighet. Liknande aktionsgrupper byggs upp i flera län, något som beslutats sedan tidigare.
Till skillnad från många andra län har Uppsala fram till nyligen varit förskonat från kriminella mc-gäng. För mindre än ett år sedan sa Uppsalapolisens operativa chef Erik Lagerholm i en UNT-intervju att Uppsala inte haft några fasta nätverk av kriminella sedan den så kallade Uppsalamaffian i mitten av 1990-talet.

Hur stor är risken för vanliga medborgare att drabbas av kriminella mc-gäng?
- Inte särskilt stor, åtminstone när det gäller utpressning.
Ett av de brott som kriminella gäng ägnar sig åt är utpressning. En utredning från Rikskrim visar att ytterst få vanliga företagare drabbas, de flesta brottsoffer är själva kriminella.
Endast en procent av 750 medlemsföretag i Svensk näringsliv svarade i Rikskrims undersökning att de under de senaste fem åren utsatts för utpressning av någon som tillhörde ett kriminellt gäng.
En orsak till den låga siffran kan vara rädslan för att polisanmäla. I undersökning finns även uppgifter om brottsoffer som inte velat anmäla utpressning. Det rör sig om personer som gett sig till känna när de till exempel bett polisen om råd. Bland cirka 250 brottsoffer var merparten själva kriminella, enligt polisen.

Skriver Staffan Wolters


FAKTA ENLIGT UNT:
Redan 2003 påstod Rikskrim att mc-klubben Gjutjärn i Uppsala sympatiserade med och hade medlemmar som övergått till Hells Angels, HA. Dessa kopplingar har alltid förnekats av Gjutjärn.
Gjutjärn genomförde under många år välgörenhetsgalor och skänkte leksaker till sjuka barn på Akademiska sjukhuset, UAS. Detta stoppades för några år sedan av UAS - Gjutjärn hade inte den profil man ville förknippas med.
Gjutjärn har hyrt en lokal av kommunen vid Studenternas men sades upp 2001. Gjutjärn ansåg att man förlorade lokalen på fel grunder och stämde kommunen på 3 miljoner men förlorade. http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=791146,00.html

Saxat från Flashback sid 92: Gjutjärn lades ned för två år sedan, inte mycket rätt i den artikeln. Vad som hände kan ni läsa om ni söker i detta forum > Hells Angels tråden, allt om HA och prospects >
https://www.flashback.info/showthread.php?t=560065

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar