onsdag, augusti 13

Bandidos etablering i Örebro oroar polisen

Bandidos och liknande klubbar är ett stort samhällsproblem och bör hanteras som ett sådant. Det sades på Örebropolisens möte som hölls med anledning av klubbens etablering i Örebro
http://www.na.se/artikel.asp?intId=1369512&insn=1

"De profiterar på människors skräck"
Bandidos affärsidé är brott. Deras specialitet är narkotikahandel, utpressning och svart arbetskraft.

Det hävdar Lasse Wierup, reporter på DN och medförfattare till boken Svensk Maffia.
– De profiterar på människors skräck, säger han.
– I princip samtliga Bandidosavdelningar finns medlemmar som gripits för utpressning och narkotikahandel. Det är så de tjänar brödfödan. En del utpressningsoffer är själva kriminella, men inte alla. Det kan till exempel vara krögare som hanterar svarta pengar, säger Lasse Wierup, reporter på DN och medförfattare till storsäljaren Svensk Maffia.
Enligt honom är det främst handel med amfetamin som Bandidos medlemmar dömts för. Det händer att företagare vänder sig till Bandidos för att driva in skulder.
– Det verkar finnas ett visst segment företagare som kan tänka sig att köpa tjänster av dem. De som inte fått betalt är rätt benägna att vända sig till Bandidos om det handlar om svarta pengar. Men de får inte lika mycket tillbaka som om de skulle gå till kronofogden. Det handlar oftast om en 50 – 50 deal.
Äter sig in i det demokratiska samhället
Enligt Lasse Wierup innebär inte Bandidos etablering i Örebro någon direkt fara för vanliga människor.
– En och annan kanske riskerar att få stryk på krogen . Men det stora problemet ligger på ett annat plan. Det är i deras förmåga att äta sig in i det demokratiska samhället som faran ligger. De profiterar på människors skräck.
Det är ofta unga människor som lockas till de kriminella MC-klubbarna.
– Många som rekryteras är unga, vilsna killar som letar efter en identitet och i MC-gängen upplever de en gemenskap. Men det är en falsk bild. De utnyttjas och används till att utföra uppdrag som leder till att de hamnar på kåken eller drar på sig skulder.
Nu pågår en kapplöpning mellan mc-klubbarna som expanderar kraftigt över hela landet.
– Hells Angels är just nu det ledande MC-gänget. Polisens insatser har försvagat Bandidos avsevärt. Bandidos är sämre organiserade och medlemmarna är i högre utsträckning drogmissbrukare. De är helt enkelt tacksammare för polisen att bevaka och göra insatser mot.

SVT:
I en lokal, där mc-klubben Hog Riders tidigare höll till, är nu en skylt med texten "Prospect Chapter Örebro" uppsatt vilket vittnar om att Bandidos är på väg att etablera sig i Örebro. Medverkande: Medlem Prospect Chapter Örebro
Karl-Axel Karlsson presstalesman polisen
Staffan Werme (fp) kommunalråd Örebro
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1216405

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar