lördag, juli 11

Under de senaste månaderna så har det kriminella mc-gänget Black Cobra setts till i Eskilstunatrakten. Kör dom hoj?


Polisen befarar nu att gänget ska etablera sig i Eskilstuna och starta upp organiserad brottslighet. Men än så länge finns det inget tecken på det.
Johan Levin, operativ chef på polisen

- Vi har inte kunnat få belägg för någon grövre organiserad brottslighet, säger Johan Levin, biträdande operativ chef för polisen i Sörmland. Vi har ju bara delar av underrättelsematerial från delar av övriga landet som pratar om att de är involverade i grovkriminalitet, men det är ingenting som vi har sett här i Sörmland.

MC gänget Black Cobra kommer från första början från Danmark, där de har etablerat sig kriminelt. Sedan har deras nätverk spridits till Malmö, där polisen vet att de har ett 30-tal medlemmar. Nu har Black Cobra under två månaders tid även synts till i Eskilstunatrakten.
http://www.sr.se/sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=2962001

Inslag i TV4 den 18 september 2008 om krig mellan invandrargäng och mc-gäng i SverigeGängkriminaliteten i Sverige breder ut sig, även i Storstockholm. En analys av information om kriminalitet visar att det finns ett 20-tal brottsaktiva grupper. Och Stockholmspolisens lista visar mc-gängen inte är farligast.

De kriminella gängen i Storstockholm har de senaste åren blivit allt fler och spänner över en multikriminell provkarta där rån av banker och värdetransporter, utpressning, narkotika- och vapenhandel, stölder, med mera ingår.

En pågående kartläggning inom Länskriminalen i Stockholm om vilka kriminella konstellationer i länet som har den högsta kapaciteten när det gäller våld, vapen, narkotika och systemhot visar en delvis ny bild jämfört med tidigare.

17 kriminella gängkonstellationer, mer eller mindre organiserade, identifierades i en första analys. Därefter har ett tiotal andra kunnat beskrivas och rapporter om att flera är på väg in på den kriminella arenan strömmar in.

Mc-gängen, som polisen tidigare pekat ut som samhället fiende nummer ett, intar inte längre första platsen när polisen mäter de kriminella gängens farlighet genom att sammanväga och vikta uppgifter ur de egna registren.

I stället intas tätplatserna i brottsligan av ett par andra framträdande gäng.

I täten finns en kriminell organisation, FFL, som har sin bas i Tumba söder om Stockholm. Det spektakulära värdetransportrånet i Hallunda 2005 och flera andra rån samt utpressning och grova våldsbrott har utförts av FFL.

Den andra kriminella organisationen i toppen baserad i Södertälje och dess medlemmar kommer nästan uteslutande från den syrianska befolkningen i staden.

Denna grupp har under de senaste åren stått för en omfattande brottslighet. Enligt Länskriminalens analys är gruppen inriktad på narkotika och vapenhandel, illegalt spel, utpressning samt stöld och häleri.

Båda gängen har en mycket hög kapacitet när det gäller våld, vapen och narkotika samt rättssystemhotande kriminalitet, hot och våld riktat mot representanter för rättsväsendet.

Inom polisen har det i flera år funnits en intern kritik mot fokuseringen på mc-gängen, att de ägnats för stor uppmärksamhet. Därigenom har mera osynliga strukturer kunnat växa sig starka och agera ostörda.

Lars Korsell, enhetschef vid Brottsförebyggande rådet (Brå), är inte förvånad över att Länskriminalens analys rankar ned den kriminella mc-miljön:

Det är säkert ett korrekt resultat, polisen har intresserat sig för mycket för mc-grupper och ägnat sig för lite åt annan organiserad brottslighet. Men i mindre orter kan folk känna en berättigad rädsla för mc-gängen och en tveksamhet inför rättsväsendets förmåga att hantera dem.

I södra Stockholm och på Södertörn ser poliser på fältet en snabbt föränderlig verklighet där nya gäng dyker upp.

Den polisiära erfarenheten från fältet måste ju också vägas i den analys om görs, och så sker ju också när vi träffar analytikerna, säger Fredrik Gårdare, chef för Södertörnspolisens sektion mot gängkriminalitet.

Vi har blivit snabbare på att registrera och analysera, det är bra. Men jag vill betona vikten av att polisen har ett långsiktigt arbete mot gängen, som det vi bedrivit i Södertörn i flera år. Det ger personkännedom snabbt. Annars blir det svårt att hänga med eftersom nya gäng utvecklas i snabb takt.

6 kommentarer:

 1. Black Cobra är araber / folk från Palestina, nej för fasen, dom kör inte hoj, dom kör BMW.

  Lasse Stelben

  SvaraRadera
 2. Black cobra är inget mc gäng...

  SvaraRadera
 3. kör mc? inte en chans, kameler eller åsnekärror! :)

  SvaraRadera
 4. svärdet eller pennan?

  kan spela kvitta.

  070-741 53 32

  SvaraRadera
 5. Jaha.. körde precis förbi 3 herrar med Black Cobra Sweden tryck på ryggen i rågsved, har man fått nya grannar kanske?

  SvaraRadera
 6. hur kommer man i kontakt med black cobra

  SvaraRadera