fredag, juni 13

Svensk maffia säljer som smör


Tillsammans med Matti Larsson har Lasse Wierup skrivit storsäljande fackboken Svensk maffia. I en intervju med Diego svarar han på hur företagare ska göra om de får besök av kriminella och var den organiserade brottsligheten är värst i Sverige. Det här stället, Thelins i Stockholm, är lite klassiskt. Varför?
"1997 satt det några affärsmän här med en väska med pengar. De skulle köpa varor av en grupp kriminella. Men det blev ingen affär för affärsmännen blev rånade av säljarna. Vad rånarna inte räknat med var att affärsmännen var beväpnade och skottlossning utbröt. Uppmärksamheten i medierna blev rätt stor, antagligen på grund av kombinationen tantfik och organiserad brottslighet", säger Lasse Wierup.

Var är den organiserade brottsligheten värst?
"I Göteborg. Det är den organiserade brottslighetens huvudstad. Alla de kriminella gäng som använder namn och emblem finns representerade i Göteborg."

Varför är det så?
"Antagligen finns det en större rekryteringsbas där. Konkurrensen mellan kriminella verkar vara hårdare och många behöver vara med i ett gäng för att klara sig. Sedan är avstånden mindre än i Stockholm, vilket gör att förortens problem syns även inne i staden. Dessutom ligger det strategiskt geografiskt. En last med varor från Europa kan säljas antingen i Köpenhamn, Göteborg eller i Oslo, beroende på var man får mest betalt."

Vilken typ av företagande är mest drabbat av organiserad brottslighet?
"Restaurangverksamhet, helt klart. En undersökning från polisen i Göteborg visade att åtta av tio krögare hade blivit utsatta för utpressning eller beskyddarförsök. Sedan kommer kanske byggbranschen. Vi stötte på Hells Angels bland byggföretaget Skanskas underleverantörer.

Byggföretag har inte alltid så bra koll på sina uppköp. En del kanske till och med tycker att det är bekvämt att inte veta varför en leverantör kan göra jobbet för halva priset", säger Lasse Wierup.

"En annan bransch som drabbas är transport. Det stjäls lastbilslaster för 2 miljarder kronor årligen. Vanligast är att lastbilen gör ett stopp strax före en storstad, kanske på Sillekrog, söder om Stockholm. Där försvinner lastbilen spårlöst och lastbilschauffören vet aldrig någonting."

"Våra källor säger att Hells Angels har så stort kontaktnät att de lätt får avsättning för en last med exempelvis mobiltelefoner. Det går snabbt, på några dagar eller någon vecka."

Tv-familjen Sopranos är inblandad i sophämtningsbranschen, hur är det här?
"Det inslaget finns inte här. Men lastbilslaster försvinner som sagt då och då och det finns en Bandidosmedlem som driver en städfirma och arbetar för en kommun."

Det måste finnas mer pengar att tjäna om man utpressar näringslivets toppar i stället för en krog?
"Ja, men de här grupperingarna gillar inte publicitet. De ligger inte bakom några kidnappningar, till exempel. Det finns exempel på utpressningsförsök, när Brödraskapet Wolfpack försökte pressa porrmagnaten Berth Milton på pengar för några år sedan men han gick till polisen. Mc-gängen är rätt så cost/benefit- medvetna."

I vilka svenska städer växer den organiserade brottsligheten?
"Vi har sett att det i flera svenska medelstora städer finns prospectklubbar (provanslutna klubbar) som vill in i de större, etablerade mc-gängen. Så är det i exempelvis Borås, Västerås och Norrköping. Polisen försöker bryta dessa mönster och i Gävle verkar det som att man lyckats."

Varför är det så svårt?
"För att det alltid rekryteras nya medlemmar till klubbarna. Jämför med exempelvis Uppsalamaffian eller Familjen i Borlänge där ingen tog över när de som styrde verksamheten åkte in."

Berätta hur rekryteringen går till.
"Den följer formella krav och tar lång tid. I Hells Angels tar det kanske tre år att bli fullvärdig medlem, i Bandidos går det snabbare. Under den här perioden måste du visa att du duger. Det handlar om att jobba hårt, springa ärenden och vara beredd att göra farliga saker. En av våra källor berättade att han var hemma två timmar i veckan. Många klarar inte pressen utan att ta droger, det är många som går på amfetamin för att orka."

Och att gå ur?
"… är svårare. Hoppar du av mitt under en konflikt blir du nästan fredlös, då är du väldigt illa ute. Och har du gjort något som skadat klubben blir det också mer komplicerat. Men det finns de som har lyckats. Lång och trogen tjänst är enklast."

Existerar inte tre månaders uppsägning?
"Det är nog svårt att få sluta på så kort tid. Men det kan gå om du successivt avvecklar dina engagemang Vi har varit i kontakt med en Hells Angels-medlem som försökte lämna klubben i ett år."

Om man som företagare råkar ut för den här typen av kriminella – hur ska man gå till väga?
"Först bör du noga dokumentera det som har hänt. Därefter ska du kontakta polisen. Har du ett juridiskt ombud kan du ta med det. Därefter måste du våga stå upp för vad som hänt. Sannolikt kommer du att få ett jättebra stöd och skydd från polisen. Och i 19 fall av 20 kommer de kriminella att krypa tillbaka under den sten de kom ifrån. Min erfarenhet är att man inte tar risken att fortsätta utpressa någon som gått till polisen. Det finns så många andra att gå på."

Har du själv blivit hotad?
"Inte direkt. Men jag har sett till att inte vara tillgänglig. Det som hänt är att folk ringer och gormar men om man tar dem på allvar brukar det lägga sig. I bästa fall kan man skriva en artikel där människan talar ut."

Har du fått respons från kriminella om boken?
"Ja, det var några som läst boken som var upprörda över att de inte blev nämnda. Vissa ser nog boken som en vem-gör-vad inom organiserad brottslighet."

Skriver du på en uppföljare?
Ja, det kanske blir en Svensk maffia, del två. Men jag kan inte säga så mycket mer."

Fakta Lasse Wierup

# Ålder: 36 år.
# Familj: Ja.
# Bor: I Stockholm.
# Tjänar: Cirka 500.000 kronor per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar