lördag, juni 21

Bandidosmän inför rätta efter midsommar

Veckan efter midsommar börjar rättegången mot åtta inblandade i den stora Swedbank-blåsning som avslöjades vid Bandidosrazzian tidigare i år.

MALMÖ. Bara en av männen, en 29-åring från Malmö, är ännu häktad. Det beror på att han inte berättar någonting i förhören. Och på fri fot befaras han kunna påverka andra vittnen och misstänkta.

Han anses vara huvudmannen tillsammans med ytterligare två män. De tre åtalas inom kort för grovt bedrägeri. Ytterligare fem inblandade åtalas för grovt penninghäleri.

Fallet handlar om att huvudmännen kommit över flera bankkunders inloggningskoder och lösenord och via telefonbanken flyttat stora belopp till de övriga misstänktas konton.

De medmisstänkta har sedan plockat ut pengarna i kontanter och lämnat dem vidare till huvudmännen.
– Det är omkring fem miljoner kronor som är borta. Vi har lyckats säkra mindre belopp, några hundra tusen, på mottagarnas konton, säger åklagare Jan Pernvi till Sydsvenskan.

Swedbankblåsningen rullades upp i slutet av januari när länskriminalpolisen i Skåne och ekobrottsmyndigheten slog till mot personer i kretsen av det kriminella mc-gänget Bandidos i Skåne.

Tretton personer greps. Razzian delades sedan i tre separata utredningar:

Helsingborgsdelen – en Bandidosman har dömts för ekobrott i personaluthyrningsbranschen.

Göteborgsdelen – flera Bandidosmän, bland dem den tidigare ledaren för gängets Ystadsavdelning, dömdes tillsammans med två ekobrottslingar från Göteborg för omfattande skattebedrägerier. Även här kretsar brotten kring personaluthyrning – och svarta löner för miljonbelopp.

Swedbank-utredningen som alltså slutförs inom kort. Förutom de åtta som åtalas kommer ytterligare ett tiotal personer att ställas inför rätta för att ha lånat ut konton eller gått ärenden och underlättat kontotömningarna. Av de sammanlagt tjugo personerna som finns med i utredningen är minst fyra kopplade till Bandidos – som medlemmar eller sympatisörer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar