fredag, januari 30

Genmäle till artikeln: "MC-gäng klagar hos politikerna" i GP

Mc-gäng klagar hos politikerna
Nyligen har två framstötar gjorts. En nättidning kallad payback säger sig ha polisanmält flera redaktioner som använt uttrycket kriminella mc-gäng. Nättidningen anser att uttrycket innebär förtal. Den förnekar inte att brottslighet finns i klubbarna men hävdar att det är frågan om individens kriminalitet.

Bakom den andra står Göteborgs Biker Kultur (GBK) GBK har skickat ett åttasidigt brev till de politiska partierna i Göteborg och till ett antal myndigheter som organisationen anser sig förföljd av.

Bland de värsta anses Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet (KC) vara:
"KC ser det som sin uppgift att stå i bräschen för bikerhatet, man skulle kunna jämställa dem med propagandaministeriets roll gällande vissa grupper i NSDAP:s tyska trettiotal", står det i brevet.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=220&a=472589

***************************************************************

Genmäle till artikeln: "MC-gäng klagar hos politikerna"

Jag vill börja mitt genmäle med att citera och kommentera ur artikeln ifråga: "En nättidning kallad payback säger sig ha polisanmält flera redaktioner som använt uttrycket kriminella mc-gäng."

Med tanke på att GP: s nyhetschef redan den 15 januari erhöll ett mejl ifrån mig personligen rörande förtalsärendet samt med angivande av hemsideadressen till nättidningen ifråga är det synnerligen märkligt att GP vare sig kontrollerat fakta eller är bättre påläst i ämnet. Nåväl, över till detaljkritiken:
För det första "kallas" nättidningen ingenting. Den heter Payback (stavat med stor bokstav då det är ett egennamn)!
För det andra har GP, som tidigare refererats, haft gott om tid att kontrollera med Justitiekanslern om en förtalsanmälan inkommit eller ej. Ty det har det och för den som vill kontrollera saken har anmälningen erhållit diarienummer: 289-09-31.
För det tredje borde för både nyhetsvärdet och allmänintressets skull framgå i artikeln vilka parter som Payback anmält, nämligen Tidningen svensk Polis, Rikspolisstyrelsen, Sveriges Radio samt Aftonbladet. Alla, för att de i skrift upprepade gånger begagnat uttrycket "kriminella mc-gäng" utan att ens försöka leda saken i bevis.
Och här kommer vi osökt in på den fjärde anledningen till genmäle: På nättidningens hemsida, www.payback.name, kan alla intresserade dels läsa själva förtalsanmälan ifråga och dels för första gången ta del av de faktiska siffrorna rörande den s.k. bikerkriminaliteten. Objektiv statistik från Brottsförebyggande rådet och Sveriges Radio som aldrig förut ställts emot varandra så dels utvecklingen över tiden kan utläsas och dels de förvånansvärt låga siffrorna över bikers olika brott tydligt framträder och ger fullt belägg för att det är fråga om rent förtal att kalla någon som helst mc-klubb för ett kriminellt mc-gäng!

Vad gäller resten av artikeln är GBK och dess företrädare fullt kapabla att själva föra sin talan! Jag har bara en sak jag personligen vill passa på att kommentera gällande artikeln "MC-klubbarnas pengar ratades". Det finns nämligen ett rent häpnadsväckande uttalande signerat Sven Alhbin, operativ chef för länskriminalen som bara måste få ett genmäle: "Problemet med de så kallade rödvita klubbarna: Hells Angels och Red Devils: - Så länge man inom GBK har klubbar som vi bedömer är kriminella gäng, och som enligt internationella bedömningar är det, så kommer vi inte att ha någon dialog med dem."

Precis som statistiken över verklig bikerkriminalitet aldrig framlagts för en i okunnighet hållen allmänhet, har det heller icke framgått i media att varje gång olika länder prövat om just Hells Angels är en kriminell organisation har Hells Angels vunnit målen. Bland annat har Spanien, Tyskland, Holland, Belgien och Canada i skilda domstolsutslag friat Hells Angels och därmed förklarat att Hells Angels inte är en kriminell organisation.

I Alhbins ställning ingår det som en självklar del i hans arbete att äga såväl kunskap som kännedom om dessa internationella domstolsprövningar rörande just Hells Angels och deras status. Trots motsatt kunskap och fakta väljer likväl Alhbin att uttala "kriminella gäng, och som enligt internationella bedömningar är det". Härmed ställs, vi läsare, inför bara två valmöjligheter: Antingen är Sven Alhbin så fullkomligt inkompetent i sin yrkesutövning att han faktiskt inte känner till någonting om dessa domslut eller försöker han medvetet manipulera och föra en oupplyst allmänhet bakom ljuset genom att helt sonika råljuga. I det sistnämnda fallet, om Sven Alhbin känner till domarna och medvetet ljuger, visar han ju också med all önskvärd tydlighet vilken part som är sanningsbäraren och vilken som axlat narrens, gycklarens samt lögnarens roll i det socialrealistiska dramat kring frågan om mc-klubbarnas kriminalitet. Så, kära läsare, vilket alternativ tror ni är det korrekta?

Peter Schjerva/nättidningen Payback/www.payback.name

postmaster@payback.name

1 kommentar: