lördag, november 10

Säger Thomas Servin, chef för underättelsesektionen polisen så e det så bara




Thomas Servin hos polisen har mycket att säga, bla detta.

www.newsdesk.se/view/pressrelease/skaane-mc-gaeng-lockar-till-sig-unga-178496

MC-gäng lockar till sig unga

När de kriminella mc-gängen vill etablera sig på någon ort drar de sig inte för att värva sympatisatörer på traktens skolor. Unga killar lockas att bära tröjor som signalerar stöd till ett visst gäng. När nyhetens behag lagt sig och man vill sluta bära tröjan kan det leda till bestraffning.
Under sensommaren och hösten pågick revirstrider mellan ett antal olika kriminella mc-gäng i Skåne. En klubb som inte funnits representerad här tidigare försökte ta sig plats genom att skaffa supporterklubbar. Satsningen lyckades inte och de stödjande klubbarna och personerna kring dem förklarade istället sin lojalitet till det etablerade Bandidos MC

Sedan månadsskiftet september-oktober har den kriminella grupperingen Bandidos MC Ystad och Loyalty BFL försökt få fotfäste i Ystadtrakten. Sedan några månader tillbaka finns grupperingen även etablerad i Klippan och Sjöbo. Målsättningen är att nå fullvärdigt medlemskap inom den tungt kriminella mc-familjen Bandidos MC.

Gruppen består av yngre män som lockas in i mc-gängens verksamhet. Det förekommer ett omfattande bruk av alkohol och narkotika. På senare tid har flertalet våldshandlingar dokumenterats och anmälningar om misshandel och olaga hot har gjorts till Polisen. I flera fall finns tydliga kopplingar till Bandidosgrupperingen. Södra Skåne tycks vara av särskilt stort intresse för klubbarna just nu.

- Vi ser tydliga tecken på att en etablering är på gång. Vi får också underrättelser om att det förekommer olika former av påtryckningar och förtäckta hot mot näringsidkare. Det är ofta särskilt pub-, restaurang- och nattklubbsägare som drabbas. Det är viktigt att vara mycket vaksam i det här skedet så att man inte hamnar i en situation där gängen skaffar sig grepp om näringslivsverksamheten, säger Thomas Servin vid länskriminalavdelningen.

Andra underrättelser till polisen berättar om att gäng med klar mc-koppling flertalet gånger har vistats på skolor där man försöker värva nya medlemmar. Den som är minsta lilla intresserad kan med lätthet få tillgång till att bära en tröja med text som stödjer ett visst mc-gäng är lätt. Det kan bli betydligt svårare att krångla sig ur tröjan när det inte är spännande längre. Ofta utdöms ekonomisk böter eller så löper man risken at bli misshandlad.




Ungdomar lockas även till grupperingarnas klubblokalerna i Sjöbo och Klippan där de erbjuds illegal alkoholförsäljning.

- Vi gör ganska stora insatser för att stävja den här etableringen. På kort tid har flera av personerna som kan kopplas till de här gängen rapporterats för bland annat fortkörning, narkotikabrott, brott mot knivlagen, olaga vapeninnehav, misshandel, olovlig körning och olaga hot. Men det krävs en uppmärksamhet från samhället i stort för att de här personerna ska inse att de inte är välkomna att etablera sin verksamhet. Ett tydligt avståndstagande i form av att till exempel inte tillåta mc-västar på nöjesställena har haft förbluffande bra effekt på sina håll, säger Thomas Servin.





Hotades när de inte ville ha kläderna

Nu försöker MC-gängen i Södra skåne rekrytera skolelever till klubbarna. De som inte vill vara med blir hotade, misshandlade eller tvingas böta säger polisen. Tomas Servin är chef på underrättelsesektionen på länskriminalen där.

Vill du lyssna på Thomas Servin och höra hur en skåning låter


Länskriminalen i Skåne har iakttagit ett intressant fenomen bland de danska mc-medlemmar som flyttat till Annestad och Malmö. De verkar nämligen överge sina motorcyklar.
- De kör istället runt i lyxiga svenskregistrerade bilar. Möjligen har det att göra med att skatten är lägre här, säger Thomas Servin.

Att vara yrkeskriminell kan betyda att man tillhör en organisation som står för en kriminalitet som är den kanske grövsta som vi har, säger Thomas Servin.

– Det är klart att det behövs pengar för att gå runt. Det vi har sett är att det är många som tillhör miljön som begår brott, säger Thomas Servin.

- Vi kan aldrig garantera en informatör hundraprocentigt skydd och det är vi öppna med. Har en brottsorganisation bestämt sig för att hämnas är det oerhört svårt att förhindra, säger kommissarie Thomas Servin, chef för Skånepolisens kriminalunderrättelseenhet.

Det är en utveckling som oroar polisen.
– Vid freden som slöts 1997 fördelade Hells Angels och Bandidos Skåne geografiskt, och man bestämde sig för att man inte skulle utvidga utan att prata med de andra, säger Thomas Servin från länskriminalens underrättelseavdelning.

Enligt Skånepolisen finns i dag flera grupperingar som har samma hierarkiska uppbyggnad som mc-gängen – fast utan cyklar. Bland annat finns grupper där deltagarna kommer från samma geografiska område på Balkan. Andra konkurrenter är grupper som bildas när medlemmarna träffas i fängelser.
– Det är ungefär samma områden de arbetar på. Och uppstickare ses inte med blida ögon av de etablerade mc-gängen, säger Thomas Servin.

Vill du läsa mer vad Thomas Servin säger:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar