onsdag, maj 14

Motåtgärder mot de kriminella gängen

Regeringen har utsett Bengt Svenson till ny rikspolischef. Han tillträder tjänsten med omedelbar verkan. Bengt Svenson har varit tillförordnad rikspolischef sedan den 1 januari 2008.
- Bengt Svenson är en erfaren chef med lång och gedigen bakgrund inom polisen. Han är på många sätt ett föredöme som chef och ledare, säger justitieminister Beatrice Ask i regeringens pressmeddelande.

-Jag är oerhört stolt och känner stor entusiasm över uppdraget. Jag kommer tillsammans med länspolismästarna leda svensk polis med målet att vår polis ska bli lokalt förankrad, effektiv och synlig, säger Bengt Svenson.

Bengt Svenson har arbetat inom Polisen sedan 1982. Han är jurist och har gått polischefsutbildningen. Senast var han chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen och tidigare har han bland annat varit länspolismästare i Örebro.

- Närmast behöver polisen ett avrapporterings- och utredningsstöd. Med ett mobilt sådant kommer polisen få större förutsättningar att jobba nära där brott begås, säger Bengt Svenson



En utmaning för nye rikspolischefen blir att stoppa tillväxten av kriminella gäng. Kapplöpningen mellan Hells Angels och Bandidos går nu fortare än någonsin.

Sedan några veckor finns exempelvis tre Hells Angels-avdelningar enbart i Stockholm. Bandidos har i sin tur två fästen i huvudstaden och en stark supportergrupp i Södertälje. Poliser som DN pratat ser en växande brottslighet som följd.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=769588


Deras plan är att hjälpa gängmedlemmar hoppa av
En som ser ett alternativ till polisens kamp mot gängen är före detta gängledaren Erik Lannerbäck. Planen är klar. Det är bara pengarna som fattas.

- Det satsas otroligt mycket på att jaga kriminella gängmedlemmar och sen hålla dem inlåsta - men ingenting på att hjälpa dem att lämna gänglivet.

Det säger Erik Lannerbäck, 43. Som DN tidigare berättat var han till för fem år sedan själv ett av polisens mest prioriterade mål. Han tillhörde Brödraskapet MC och andra gäng. Ägnade sig åt utpressning, narkotikahandel och annan grov kriminalitet. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=769585

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar