lördag, juli 12

Polisen: Bandidos växer mest aggressivt

Bandidos är den mc-gruppering som expanderar mest aggressivt i landet, enligt polisen.
- Hela konceptet bygger på att man ska begå brott, säger Henrik Malmquist, chef för länskriminalen i Skåne.
Läs också
12 juli 2008 De styr mc-gängen

Bandidos första avdelning i Sverige öppnades i Helsingborg 1995. Sedan dess har de haft ett starkt fäste just i Skåne. Henrik Malmquist på länskriminalen ger inte mycket för påståendet att Bandidos som organisation inte är kriminell.
- Man använder organisationen som ett led att bli stark när man som enskilda individer utför brottsliga handlingar. Man använder klubbens attribut och våldskapital som ett hjälpmedel för att begå brott.
- Skälet till att man begår grov kriminalitet är att tjäna pengar. Våldsbrott är inget självändamål utan det är bara ett sätt att upprätthålla makt och kontroll över sitt kriminella territorium, säger Henrik Malmquist och nämner narkotika, utpressning, indrivningar, ekonomisk brottslighet, stöld och häleri som vanliga brottstyper inom den organiserade brottsligheten.
Få i toppen är dömda

Många av de ledande personerna inom Bandidos har inte dömts för några brott alls, eller i alla fall inte på väldigt länge.
- Ju högre upp man kommer desto längre från det faktiska brottet är man. Då lägger man ut uppdrag på andra som strävar uppåt, säger Henrik Malmquist.
Bör den vanlige Svensson vara rädd för grupper som Bandidos?
- Man behöver inte vara rädd för att bli nedskjuten på öppen gata, men däremot som medborgare i ett demokratiskt samhälle. Genom att de uppträder hotfullt mot rättssamhället och vittnen kan de påverka rättsprocesser. http://www.expressen.se/nyheter/1.1228856/polisen-bandidos-vaxer-mest-aggressivt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar