lördag, februari 7

Vilka källor finns det då att söka i om du vill kolla upp någon lite extra?

Brottsregistret är förstås allra viktigast. Problemet är då att den ­sökande måste begära utdraget själv. Men det finns en väg runt: Man ringer till tingsrätterna, uppger den sökandes personnummer och ber om utdrag från ärenden där sökanden figurerat.

Förundersökningar och domslut är offentliga handlingar och innehåller också mängder av ­sidoinformation. Även civila tvister och vårdnadstvister kan ge insikter.

På internetforum som Flashback förekommer lösa rykten och rena osanningar – ibland igångsatta av personerna själva – som man måste ta med en rejäl skopa salt.
– Fast det beror på, om ett rykte väl har fått fäste tvingas man kanske acceptera att det har skadat personens varumärke, konsta­terar David Lerdell.
– Vi vet i dag att maffia och mc-gäng försöker infiltrera polisen. Och även på låga tjänster kan fel person få tag i farlig information, säger Niclas Franklin, som tycker att just blivande säkerhetschefer självklart måste kollas.

Mest använder bakgrundskollarna öppna källor. Man ska inte underskatta Google, anser de. Den sökandes liv ger avtryck i alla möjliga sammanhang: idrottsresultat, uppsatser och noteringar från föreningsliv. Men man ska inte överskatta Google, heller, anser David Lerdell på Lerdell investigations, som bedriver omvärlds­bevakning, mestadels via internet.
– Sökmotorerna är en bra början, men eftersom de bara täcker de 10 procent av webben som indexeras får man gräva vidare, säger han. Personkontroll| 2008-10-27

http://mikrodatorn.idg.se/2.1030/1.188392/cso-sa-avslojar-du-lognarna-vid-rekryteringen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar