Bandidos MC är ökända. Mc-gänget anklagas för våld, hot, utpressning och utmålas av polisen som ett av de mest aggressiva kriminella gängen i Sverige.
Expressens David Baas har fått en unik inblick i Bandidos MC:s Europaledning som nu - för första gången någonsin - väljer att ge sin version av livet i mc-gänget.
- När vi har hållt tyst har myten om oss fått liv, säger Jim Tinndahn, 46, Bandidos MC:s Europapresident, till Expressen.
Läs också
12 juli 2008 Polisen: Bandidos växer mest aggressivt
Mer i samma ämne
11 juli 2008 Bandidosledare i Borås åtalas 22 juni 2008 Syna gängen 10 juni 2008 Vågade vittna mot Bandidos 3 april 2008 Bandidosledare döms till fängelse 21 april 2008 MC-gäng utreds för klädstölder 21 maj 2008 Bandidosledaren drar tillbaka överklagan 21 februari 2008 Knarklangaren pekar ut Bandidospresident 19 mars 2008 Bandidospresident dömd till fängelse 7 maj 2008 Bandidos på väg att etablera i Örebro 24 april 2008 Bandidosmedlemmar fick fängelsestraff
Regnmolnen har precis dragit bort när Expressen svänger in på industriområdet strax söder om danska Aalborg en lördagkväll i juni.
En liten bit därifrån kommer en grupp män gåendes med McDonaldspåsar i händerna. Betydligt mer uppseendeväckande är västarna de bär - västar vars märken väcker både rädsla och nyfikenhet: BANDIDOS MC.
Männen är på väg till en lokal i närheten där fyra danska bandidosavdelningar firar jubileum - 5-, 10-, och 15-årsjubileum. Flera hundra Bandidosmedlemmar har rest från bland annat Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien och Channel Islands för att fira sina danska bröder.
Polisen på plats
Nu vill de för första gången beskriva sig själva och svara på beskyllningen att de skulle vara ett kriminellt gäng som lever på utpressning, våld och andra brott.
Polisen är - som alltid då Bandidos samlas - på plats i kväll. Utanför festlokalen har de slagit upp två tält som alla måste passera.
- Jaha, vem känner du här?, frågar den danske polismannen när Expressens reporter legitimerar sig.
Poliskontrollen passeras snabbt. På ena halvan av innergården står hundratals blankpolerade Harley Davidson-motorcyklar. På andra halvan är ett stort partytält uppslaget.
Hårt tatuerade män
Vid långbord sitter rader med hårt tatuerade män med rakade huvuden. De dricker öl ur plastmuggar och äter danska pölsekorvar.
Expressens närvaro möts först med skeptiska blickar. Men när Europapresidenten Jim Tinndahn kommer fram och hälsar verkar allt släppa.
Bandidosmännen hälsar glatt på Jim Tinndahn när han visar lokalerna för Expressen.
- Vi är som alla andra, vi har bara en ännu större familj som finns i hela världen, säger Jim Tinndahn.
Men bilden av Bandidos MC är en annan. Den svenska polisen har pekat ut dem som den mc-gruppering som expanderar mest aggressivt. Mc-gänget har också kopplats samman med uppmärksammade utpressningsfall som det mot krögarparet Garakoei i Göteborg.
I Sverige har justitieminister Beatrice Ask också sagt att det ska tas hårdare tag mot den organiserade brottsligheten. Polisen ska samarbeta med till exempel försäkringskassan, skatteverket och kronofogden för att komma åt brottsligheten.
Metoden har använts i Danmark under många år och gått under namnet "Operation Al Capone" efter den amerikanske gangstern som länge gäckade polisen men till slut åkte dit på ett enkelt skattebrott. Målet är att grupperingar som Bandidos ska försvinna.
Jim Tinndahn tror inte att den danska metoden som Sverige nu importerar biter.
- Se dig omkring! Har vi försvunnit? Vi försvinner inte. Vi är här för alltid, säger han.
På festen i Aalborg finns också Johan från Helsingborg. Han är en veteran inom Bandidos och var med i Morbids MC som 1995 blev den första Bandidosavdelningen i Sverige. Nu har han nått den högsta nivån i Europa som Bandidos sekreterare, eller "El secretario" som de själva kallar det.
Johan menar att polisen använder Bandidos som ett sätt att få mer resurser. Genom att peka ut Bandidos som ett stort samhällshot kan polisen kräva mer resurser av politikerna.
- Polisen ser oss som en mjölkko, säger han.
Brotten de enskildas val
Varken Johan eller Jim Tinndahn menar att alla i Bandidos har skött sig exemplariskt, men brotten som begås av Bandidosmedlemmar är de enskilda individernas val och inget som Bandidos som organisation ligger bakom.
- Vi sitter inte på våra möten och diskuterar kriminalitet utan klubbens aktiviteter. Till exempel vart vi ska åka, säger Johan.
En viktig skillnad mot övriga samhället, enligt Jim Tinndahn, är att Bandidos inte diskvalificerar de som begått brott.
- Efter att man dömts till fängelse och sen kommer ut så har dörren till samhället stängts. Det blir till exempel svårt att söka ett jobb om man måste visa upp ett utdrag från straffregistret, säger Jim Tinndahn och tillägger att Bandidos inte stänger dörren.
Svårt att få jobb
Men alla brott accepteras inte.
- Brott som kvinnomisshandel och våldtäkt. Vi vill inte heller att man ska ha sysslat med tunga droger som heroinhandel, säger Johan.
Stämpeln som gangstergäng försvårar livet för alla skötsamma Bandidosmedlemmar som faktiskt har motorcykeln och gemenskapen i centrum, enligt Johan.
- Det går ut över alla som är med i Bandidos. Det blir svårt att få jobb, de som driver företag förlorar sina kunder, säger Johan och tillägger:
- De flesta av oss har jobb och familj.
"Expect no mercy"
Ute i partytältet har ett coverband börjat spela AC/DC-låtar. Trots att festen pågått i flera timmar är det påtagligt mer skötsamt än på en vanlig svensk krog en lördagkväll.
Däremot syns väst efter väst med märken som "Expect no mercy" och den typiska enprocentsymbolen - som uppstod i USA på 50- och 60-talet när de så kallade outlawgängen var den procent av mc-förarna som förstörde ryktet för de övriga, skötsamma 99 procenten.
Enprocentsymbolen är i dag bara en historisk kvarleva, enligt Tinndahn. Trots det genomsyras Bandidos av tanken om en liten grupp män som lever efter sina egna regler.
Men Jim Tinndahn menar att Bandidosmedlemmarna har fler regler att följa än andra.
- Först finns samhällets regler, sen har vi våra regler också.
På 90-talet rasade ett mc-gängskrig mellan Bandidos och ärkerivalerna Hell's Angels. Pansarskott mot klubblokaler och brutala våldsuppgörelser med flera döda blev resultatet. Idag har krigsstämningen bytts mot fredlig samexistens och enligt Jim Tinndahn hålls regelbundna möten med Hell's Angels.
Känner inte till OG
Det kriminella gänget Original Gangsters, OG, har däremot utmålat Bandidos som sina största fiender.
Från Bandidos sida rycker man på axlarna.
- Vi vet inte ens vilka de är, säger Johan.
Bara för att Bandidos inte söker konfrontation betyder inte det att man ostraffat ger sig på någon i Bandidos.
- Vad skulle du göra om nån ger sig på nån i din familj? Det är samma sak, säger Jim Tinndahn.
- Vi behöver inte ringa nån. Vi tar hand om det själva.
http://www.expressen.se/nyheter/1.1228803/de-styr-mc-gangen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar